8 t/m 13 juli Porto naar Cascais

19 juli 2016 - São Miguel, Portugal

Vrijdag 8 juli/ Zaterdag 9 juli

Reveille 07.30 uur. Palaver 08.30 uur. Vertrek 09.00 uur. 165 mijl naar Cascais. Vanwege zeer dichte mist is het vertrek een uur uitgesteld, wat geen verbetering oplevert, dus om 10.00 uur vertrek. Zetten koers naar buiten om zo de vispotjes te ontwijken. Varen met ruime wind en maken goede voortgang. Eten een makkelijke pasta en varen de nacht in met twee reven en een gereefde genua. Lopen wacht twee uur op, twee uur af. De nacht is koud en nat van de mist, ook de ochtend begint met mist, last van de ogen door het constante turen. We naderen Cabo da Roca en Cabo da Raso en we varen op ons waypoint af. Plots trekt de mist op en de wind trekt fors aan. We willen het grootzeil strijken maar krijgen het niet meer naar beneden. Achter ons verschijnt een donkere rolwolk en de wind trekt aan tot 52 knopen. We laten de grootschoot helemaal vieren om zo de wind te lozen en varen plat voor de lap om de kapen heen. De Vlietstroom waarschuwt voor zeer zware wind, maar voor ons komt het te laat, wij zitten er midden in. We komen er zonder kleerscheuren vanaf en knopen nog een beetje trillerig zaterdag om 14.00 uur de lijnen vast in Cascais. Maken schoon schip en eten aan de wal. Gaan vroeg te kooi.

Zondag 10 juli

Ontbijten in de haven en hebben de wasmachines gevuld. Vanavond heerlijk schoon bed. Om 11.00 uur hebben we een college over het weer van de komende week. Met z'n allen in een bloedheet hok horen we dat Donderdag het vertrek gepland staat naar Sao Miguel, de Azoren. Alles lijkt gunstig, alhoewel momenteel het stront van de dijk waait. Goed om de was droog te krijgen. 's Middags verkennen we Cascais. Erg toeristisch, maar ook weer oogstrelende plaatjes. We kopen wat te eten voor vanavond en na het eten kijken we Portugal - Frankrijk aan de wal met een heel stel Nederlanders die het enthousiasme van de Portugezen een beetje proberen te temperen. Philip heeft zijn eigen biertafel. De Portugezen gaan helemaal uit hun dak bij de overwinning. Het is lang onrustig in Cascais. Wij gaan tevreden te kooi.

Maandag 11 juli

Uitslapen. Vandaag maken we de boot klaar voor onze nieuwe opstapper, Frans. We verwachten hem rond het middaguur, niet wetende dat hij tegelijk met het Portugese elftal aankomt in Lissabon. Uiteindelijk is hij 15.30 uur in Cascais. We kletsen bij eten aan boord en maken plannen voor morgen. Gaan vroeg te kooi.

Dinsdag 12 juli

Vandaag staat een bezoek aan Sintra op de agenda. We gaan met het openbaar vervoer, broodjes en drank mee. We treffen het, bus is op tijd en de chauffeur rijdt als een dolle door het prachtige landschap. Vanaf de wal zien wij onze beide vrienden, de kapen, die ons behoorlijk hebben laten schrikken. We zien weer een prachtige plaats met fantastische hoogtepunten, eten taart, laten ons naar boven rijden met een Eend, lunchen heerlijk. Maken een mooie wandeling door een prachtige tuin. Kortom een dag met een gouden randje in goed gezelschap. Hebben leuk FaceTime contact met Maarssen, ze geven ons goede eetadresjes aan de wal. Eten heerlijk en gaan bijtijds te kooi. Een onrustige nacht door de veel te harde wind.

Woensdag 13 Juli

Vandaag aandacht voor de Roboot. De gerepareerde Genua ophalen, fourageren. Kortom voorbereiding voor de tocht van morgen, 785 mijl naar de Azoren, Sao Miguel. Frans kookt heerlijk en we gaan, met de hoop dat de wind afneemt, vroeg te kooi.