5 t/m 7 juli van Viana do Castelo naar Porto
13 juli 2016 - Porto, Portugal
dinsdag 5 juli
06.30 Reveille 07.30 Palaver Wind ZW 2-3 08.00 uur vertrek naar Porto een tocht van 39 mijl. We komen goed weg op de snelstromende rivier. Aan het einde van de riviermonding varen we de potdichte mist in, dat wordt turen, want het is hier vergeven van vispotjes. We gaan vaak naar binnen om de AIS te bekijken waar de andere boten zich bevinden. Bij flarden zien we soms een zeiltje. Het fenomeen 'witte wieven' kennen we uit de weilanden, maar niet op zee. We zien een regenboog zonder kleuren van mist. Kortom toch genoeg te zien. Na 2.5 uur trekt de mist op en zien we de kust. Porto doemt op en om 14.00 uur knopen we de lijnen vast in de nieuwe jachthaven aan de Douro rivier. Naast een Zweeds zeiljacht 'working on a dream'. Kennelijk hebben de zeilers een zware tocht gehad alles hangt en wappert buiten. De eigenaar vertelt ons dat hij vanuit Cape Cod (NY) via de Azoren hier is aangekomen en vreselijk weer heeft gehad.
De havenmanager heet ons welkom in het havenkantoor. Wij verkennen de buurt rond de haven, een soort volkswijk waar allemaal cafeetjes zijn waar mama de scepter zwaait over de BBQ en waar je eet wat voor handen is. Eten op de wal en gaan vroeg te kooi.
Woensdag 6 juli
Vandaag verkennen we Porto per fiets, we huren er twee voor vier uur en betalen €14,00 per fiets. We fietsen langs de Douro met gevaar voor eigen leven naar het oude centrum. Wat een fantastische plek is dit weer, oude koopmanshuizen, kathedraal, wijnhuizen, alles streelt onze ogen. We fietsen langs een oude werf die nog steeds in gebruik is en waar de traditionele schepen, die de vaten wijn vervoeren worden gebouwd. Op de markt krijgt Philip een nieuwe hoed om zijn Paternoster te beschermen tegen de zon. We fietsen verder en passeren de wijnhuizen, zoals Sandeman en Porto Cruz. We steken de Douro over en komen langs terrassen en cafés, waar achter de kleine straatjes liggen die een kijkje waard zijn. Uiteindelijk fietsen we over de trambaan terug naar de pont die ons overzet voor €3,00. Via de supermarkt komen wij terug in de haven en op tijd om de fietsen in te leveren. Om 15.00 uur is het verzamelen, we gaan op pad met de bus. We zitten even in het programma 'we zijn er bijna'. We krijgen een rondleiding en proeverij bij wijnhuis Sandeman. Indrukwekkend en de port smaakt heerlijk. We schaffen twee flessen aan, voor je weet nooit. De reis gaat verder per bus met een gids. Hij vertelt over de rijke geschiedenis van Porto en laat ons fantastische plekken zien. Vreemd te horen dat het toerisme hier pas vijf jaar geleden op gang is gekomen. We eten aan boord en kijken met een heel stel Portugal -Wales. De Portugezen zijn buiten zinnen na de overwinning. Het blijft lang onrustig in Porto.
Donderdag 7 juli
Vanmorgen gaan we voor de warmte uit nog een keer naar het oude centrum. Met de pont over en nemen daarna de tram. Drinken koffie met de bemanning van de Tournesol. Slenteren door en langs de smalle straatjes en om 13.00 uur nemen we de tram en pont terug. Lezen en luieren wat en eten aan boord. Via de eerste helft van Frankrijk - Duitsland gaan we naar de steigerborrel van de Zeerob. Rob is jarig en daar drinken we op. We maken het niet laat, morgen weer vroeg op. Hebben een rustige nacht

Leuk om mee te kunnen lezen.
Groetjes
love you
Leuk jullie proza te lezen! Hoop dat julie lekker slapen ondanks al het zwavel, voorzitter nog even de huid insmeren, doe ik de neus.
HG R.